środa, 20 lutego 2019

Kartoflanik

2 kg ziemniaków
0,75 kg mąki
1 jajko
50 g drożdży
sól do smaku
Są tacy, którzy dodają pieprz czy trochę posiekanej cebuli.

Przygotować rozczyn z garstki mąki, drożdży i małej ilości wody. Zetrzeć ziemniaki na tarce i rozmieszać z jajkiem, solą, połową mąki i rozczynem. Resztą mąki pokryć dokładnie powierzchnie mieszaniny, żeby ziemniaki nie sczerniały. Przykryć miskę ręcznikiem i postawić na godzinę w ciepłym, ale nie za gorącym miejscu. Czekać aż urośnie. Wymieszać jeszcze raz dokładnie, można dodać cebulę.

Nalać do formy dużo oleju, dobrze nagrzać i wlać masę. Wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Warto sprawdzić przed wyjęciem czy już gotowe, bo piece różnie pieką…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze