Składniki: (ja podaję na 4 osoby, bo robiłam również dla Rodziców):
4 kawałki polędwiczki wieprzowej (wielkość jak na steki),
0,25 l. ciemnego piwa, ale nie typu karmi, tylko porter,
8 pieczarek,
kawałek boczku,
śmietana, najlepiej kremówka,
bulion,
marchewka i pietruszka (korzeń),
1 cebula,
trzy ząbki czosnku,
oliwa lub olej,
przyprawy i trochę mąki,
łyżka miodu.
Najpierw należy rozbić mięso, jak na steki. Do woreczka wsypujemy trochę mąki, przyprawy i najzwyczajniej na świecie potrząsamy, aby nam się to wszystko ładnie wymieszało. Wkładamy do woreczka po kawałku mięsa i trzęsiemy, aby nam się obtoczyło. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy je w kostke i wrzucamy do garnka. Dadajemy tam jeszcze jeden wyciśnięty ząbek czosnku i albo dodajemy kostkę rosołową, albo zalewamy gotującym bulionem. Dolewamy piwo i niech nam się to powoli (na małym ogniu) gotuje. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, a także pozostałe ząbki czosnku. Tak samo postępujemy z pieczarkami i boczkiem, aczkolwiek kroimy to wszystko w trochę większą kostkę. Kiedy mamy już wszystko przygotowane, rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią boczek, a po chwili dodajemy mięso. Jeśli mamy wystarczająco tłusty boczek, nie ma potrzeby dodawać oliwy, jeśli nie, dodajemy kapkę. Mięso tylko podsmażamy, nie smażymy! Po ok. 3-4 minutach przekładamy mięso i bekon do garnka, wlewamy oliwę i zaczynamy smażenie cebuli. Kiedy już się zeszkli dodajemy do niej pieczarki i smażymy ok. 4 minut. Przekadamy usmażoną cebulę i pieczarki do garnka, przykrywamy to wszystko pokrywką i gotujemy jeszcze przez ok. 45 minut (można dłużej, ale krócej niestety nie). Mieszamy co jakiś czas, a przed podaniem dodajemy łyżkę miodu i śmietanę, bo to nam zabija gorycz. I już możemy podawać. Polecam i życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze