- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 6 jajek
-6 dag bułki tartej
- 6 dag mąki pszennej
- 3 łyżki natki pietruszki
- olej (do głębokiego smażenia)
- sól, pieprz
5 jajek ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Wieprzowinę posolić, popieprzyć, dodać natkę i dobrze wyrobić. Mięso podzielić na pięć części. Jajka obtoczyć w mące, włożyć po jednym do każdej porcji mięsa i uformować kule. Pozostałe jajko roztrzepać z 1 łyżką wody. Kule obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Panierka powinna grubo pokryć mięso, więc jeśli trzeba, należy panierowanie powtórzyć. Kule smażyć 5 – 6 minut w głębokim oleju. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, mięso na powierzchni zacznie się gwałtownie rumienić, a w środku pozostanie surowe. Usmażone kule osączyć na papierowej serwetce. Podawać na zimno z surówkami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze