wtorek, 19 lutego 2019

Indyk z ryżem i warzywami a’la risotto

Przepis zasłyszany w biurze od koleżanki na szybki obiad, nadający się też do odgrzania w pracy, a to jego wielka zaleta, patrząc na dzisiejszy zabiegany czas, gdzie mało czasu na wszystko, a już na pewno na gotowanie. Ale z tym obiadkiem nie ma wiele do zrobienia, wieczorem chwila (najwięcej schodzi przy obieraniu i krojeniu, ale jak się wezmą za to dwie osoby to od razu jest szybciej), a rano zabrać ze sobą, i w pracy można zjeść coś pożywnego i własnego  :-)

Składniki na 2 osoby:

300 g-400g fileta z indyka
2 papryczki różnokolorowe (u mnie czerwona i zielona)
3 pomidory
300ml bulionu
Sól, pieprz, zioła ( u mnie oregano, tymianek, bazylia), papryka słodka/ostra
Olej
1i 1/2 szklanka ryżu (nieugotowanego)
Filet z indyka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paseczki. Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę.

ibndyk z ryżem i warzywami

Następnie rozgrzewamy w rondelku trochę oleju i wrzucamy indyka. Przyprawiamy do smaku. Gdy indyk nabierze koloru, wrzucamy szklankę ryżu, paprykę, pomidory, podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy do miękkości ryżu, od czasu do czasu mieszając. Trwa to mniej więcej około 20 minut, czyli tyle ile mniej więcej ryż Nam się zawsze gotuje. Ryż wciągnie nam płynu, a tym samym nabierze smaku.

Smacznego  :-) !

PS gdy ktoś nie chce jeść z mięsem, polecam również zamiast mięska i ryżu dodać kaszę jaglaną – bardzo syci :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze