Akcja jabłkowa trwa, a u Nas dalej spadają z drzew więc i ciasto kolejne musi się pojawić. Tym razem z cynamonem i orzechami włoskimi, które zostały w słoiku i czekały na swoją porę. Zmodyfikowany lekko przepis z moich ulubionych blogów. Najważniejsze w przepisie to im więcej jabłek tym lepiej :-) U mnie papierówki z przydomowego ogrodu :-)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
5 jaj
½ szklanki cukru trzcinowego
¼ szklanki cukru zwykłego
kostka roztopionego masła (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 garście orzechów włoskich
1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Jajka w całości ubijamy na pianę, dokładamy cukry. Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy się połączą, dodajemy masło powoli.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy niezbyt drobno.
Na wysmarowaną formę, wysypaną bułką tartą, wylewamy ciasto, na to nakładamy jabłka. Posypujemy cynamonem, a na to sypiemy orzechy.
Pieczemy 45 min w 190 st. do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :-) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze