wtorek, 19 lutego 2019

Ciasto jabłkowo-cynamonowo-orzechowe

Akcja jabłkowa trwa, a u Nas dalej spadają z drzew więc i ciasto kolejne musi się pojawić. Tym razem z cynamonem i orzechami włoskimi, które zostały w słoiku i czekały na swoją porę. Zmodyfikowany lekko przepis z moich ulubionych blogów. Najważniejsze w przepisie to im więcej jabłek tym lepiej :-)   U mnie papierówki z przydomowego ogrodu :-)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
5 jaj
½ szklanki cukru trzcinowego
¼ szklanki cukru zwykłego
kostka roztopionego masła (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 garście orzechów włoskich
1,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
Jajka w całości ubijamy na pianę, dokładamy cukry. Stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy się połączą, dodajemy masło powoli.

Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy niezbyt drobno.

Na wysmarowaną formę, wysypaną bułką tartą, wylewamy ciasto, na to nakładamy jabłka. Posypujemy cynamonem, a na to sypiemy orzechy.

Pieczemy 45 min w 190 st. do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze