Ciasta możemy podzielić na te co trzeba robić dość długo, czekać długo ale za to cieszą oko i podniebienie. Można też piec ciasta szybkie, nie wymagające od Nas wiele wysiłku, za to równie smaczne i pozwalające nacieszyć się sobą szybciej, np. gdy goście za progiem :) Do tej drugiej kategorii należy właśnie to ciasto, które przedstawiam poniżej. Kiedyś kilka lat temu dostałam ten przepis od przyjaciółki, sprawdziłam, i piekę je teraz jak mam ochotę na coś słodkiego a nie mam czasu na pieczenie. Zapraszam do spróbowania :)
Składniki na dużą blaszkę:
4 szklanki mąki tortowej
8 jaja
2 szklanka cukru
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki oleju
1 łyżka cynamon
1 kg jabłek obrane, pokroje w kostkę
Brytfankę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Nastawiamy piekarnik na 180st.
Wszystkie składniki ciasta: cukier, jaja, olej, mąka, cynamon miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wlewamy ciasto do foremki. Pieczemy 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze