wtorek, 19 lutego 2019

Szybkie ciasto z jabłkami

Ciasta możemy podzielić na te co trzeba robić dość długo, czekać długo ale za to cieszą oko i podniebienie. Można też piec ciasta szybkie, nie wymagające od Nas wiele wysiłku, za to równie smaczne i pozwalające nacieszyć się sobą szybciej, np. gdy goście za progiem :) Do tej drugiej kategorii należy właśnie to ciasto, które przedstawiam poniżej. Kiedyś kilka lat temu dostałam ten przepis od przyjaciółki, sprawdziłam, i piekę je teraz jak mam ochotę na coś słodkiego a nie mam czasu na pieczenie. Zapraszam do spróbowania :)


Składniki na dużą blaszkę:

4 szklanki mąki tortowej

8 jaja

2 szklanka cukru

2 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5  szklanki oleju

1 łyżka cynamon

1 kg jabłek obrane, pokroje w kostkę



Brytfankę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Nastawiamy piekarnik na 180st.

Wszystkie składniki ciasta: cukier, jaja, olej, mąka, cynamon miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, wlewamy ciasto do foremki. Pieczemy 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze