A teraz coś specjalnego – danie sztandarowe kuchni drabkowskiej. Mam nadzieję, że będzie wam smakować. To danie można śmiało zaliczyć do tzw. jednogarnkowców.
Składniki: 450 g chudej, siekanej wołowiny, 1 średniej wielkości jajko, 60g bułki tartej, 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone, 1/4 płaskiej łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii i oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno posiekana, 1 średniej wielkości papryka, bez gniazd nasiennych, cienko pokrojona, 400g pomidorów z puszki, 340ml wywaru wołowego, 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego, 85g białego ryżu długoziarnistego, 115g mrożonego groszku, 60g oliwek nadziewanych pasta paprykową.
Wymieszać razem mięso, jajko, bułkę tartą, połowę czosnku, sól, szczyptę pieprzu, bazylię i oregano. Podzielić masę na 16 porcji i uformować z każdej kulkę. Klopsiki usmażyć na oliwie, aż się lekko przyrumienia. W naczyniu wymieszać olej z cebulą, papryką, resztą czosnku i szczyptą pieprzu, przykryć i dusić przez ok. 4 minuty, mieszając. Dorzucić pomidory, wlać wywar wołowy, przecier pomidorowy i włożyć klopsiki. Przykryć i gotować przez 5 minut, mieszając co pewien czas. Wymieszać delikatnie potrawę z ryżem, ponownie przykryć i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 20 minut, aż ryż będzie miękki. Mieszać. Dodać groszek oraz oliwki i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty, aż groszek będzie miękki, a oliwki gorące. Odstawić na 5 minut. Przełożyć na podgrzany półmisek i podawać z kruchą zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze