środa, 20 lutego 2019

gulasz szegedyński

składniki:
1/2 kg łopatki
1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
śmietana gęsta
papryka słodka
smalec
kminek
sól
pieprz
1 łyżka mąki
Wykonanie:
siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzany smalec, czekamy aż się zeszkli, dodajemy 2 łyżeczki paryki i pokrojoną w kosteczkę łopatkę- rumienimy. Gdy mięcho się zrumieni podlewamy wodą i dusimy ok 10-15 minut. W tym czasie lekko odciskamy kapustę i drobno siekamy, po czym wrzucamy do mięcha i dusimy aż będzie miękka. Dodajemy sól, pieprz i kminek-1 łyżeczka i mieszamy. Gdy kapucha będzie już miękka dodajemy 1/2 szklanki śmietany wymieszanej z łyżką mąki i dokładnie rozprowadzamy. Mniamuśne jest to :)
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze