środa, 20 lutego 2019

Gruszki Pięknej Heleny

Uwielbiam gotować, a deser jest uwieńczeniem smacznego obiadku. Zamieszczam przepis na mój ulubiony.

Składniki:
- 4 gruszki
- sok z połowy cytryny
- lody waniliowe (niekoniecznie)
Składniki na sos:
- 500 ml słodkiej śmietany
- 30 g miodu
- cukier waniliowy
- 200 g czekolady

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i polewamy sokiem z cytryny, a następnie gotujemy na parze (około 20 minut, muszą być miękkie, ale nie mogą się rozpadać).
Śmietanę, miód i cukier waniliowy gotujemy, mieszając dość energicznie, przez 10 minut, a potem dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy tak długo, aż się rozpuści.
Na talerzyku lub w pucharku układamy gruszki (ewentualnie z lodami) i polewamy gorącym sosem czekoladowym. Możemy również ozdobić bitą śmietaną.
I pałaszujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze