Był gulasz, teraz czas nastał na rozgrzewającą zupę gulaszową. Prosta w wykonaniu, z długim okresem gotowania i duszenia, ale zaspakajająca nasz głód raz a dobrze. Dobra na zimne dni. My delektowaliśmy się jej smakiem z bagietką. :-)
Składniki na 4-6 osób:
600g mięsa wieprzowego na gulasz
2 cebule
Smalec do podsmażenia cebuli
Papryka słodka, papryka ostra
Kminek
Sól, pieprz, vegeta
3 duże czerwone papryki
1,7 litr bulionu
400g kurek (u mnie mrożone, przelane wrzątkiem)
15 ziemniaczków średniej wielkości (my braliśmy taką ilość by była np. po 3 ziemniaki na osobę)
Ziele angielskie, bobkowe liście
350 ml przecieru pomidorowego
Mięso kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą oraz kminkiem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu. Wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, wrzucamy ziarenka angielskiego ziela i liścia bobkowego. Chwilę dusimy.
Wykrawamy gniazda z papryki, kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się zupy. Możemy doprawić pieprzem, Vegetą. Wrzucamy kurki. Jak mięso zmięknie, wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Jak będą już wystarczająco miękkie, wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy, gotowe.
Smacznego :-) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze