W odróżnieniu od faszerowanych bakłażanów. :) ))
Bierzemy 2 cukinie (albo więcej, zależy na ile osób). Przekrajamy, wydrążamy miąższ łyżeczką. Solimy i odstawimy na pół godziny.
Farsz smażymy na patelni w kolejności:
- 2-3 cebule podsmażamy,
- dodajemy pół kilo pieczarek i papryki – żółtą i pomarańczową,
- dodajemy pół kilo mięsa mielonego, najlepiej drobiowego,
- dodajemy 4 ząbki czosnku pokrojone,
- przyprawiamy – ja dodaję świeżą i suszoną bazylię, papryczki jalapeno, suszone pomidory, 5 łyżeczek cukru/słodzików i paprykę słodką w proszku. I trochę sosu słodko-kwaśnego.
Smażymy aż będzie dobre.
Uprzednio posmarowane oliwą z oliwek cukinie faszerujemy owymi pysznościami.
Wstawiamy do nagrzanego w 180 st. piekarnika na jakieś 40-45 minut.
Do farszu możemy też dodać ugotowany na sypko ryż z kurkumą (wtedy robi się zółty), ale zupełnie nie jest to konieczne.
Można na koniec też posypać żółtym serem jak ktoś lubi.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze