Do przygotowania obu trunków konieczna jest dębowa deska i gliniany gar.
Dwójniak grzany pod dębem
- 1 l miodu pitnego (dwójniaka)
- 2 łyżeczki goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
Miód z goździkami grzejemy w glinianym garncu pod przykryciem z dębowej deski. Na górze ustawiamy gliniane kubki, denkami do góry, po to aby się nagrzały. Pozwalamy, aby miód na moment się zagotował, wtedy dorzucamy szczyptę cynamonu i cukier. Rozlewamy do kubków drewnianą albo emaliowaną chochlą.
Piwo z konfiturą
- pół litra piwa mocnego
- kopiasta łyżka konfitury domowej (wiśniowej z całych owoców)
- szczypta cukru
W glinianym (nie aluminiowym) garnku podgrzewamy mocno piwo, pilnując aby było gorące, ale się nie zagotowało. Dodajemy konfiturę i cukier. Specjał ten wlewamy do kufla i deską dębową przykrywamy do chwili, aż piana podejdzie pod przykrycie.
Autorem przepisów jest Jan Kościuszko z krakowskiego Chłopskiego Jadła. Wygrzebał andy(prosi o wiadomość gdzie można zdobyć w wielkim mieście dębową deskę, niekoniecznie grobową) :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze