środa, 20 lutego 2019

cukinia vs. risotto

kolejny przepis wyprobowany na zupie :)

potrzebujemy:
300 g ryzu wloskiego do risotta – arborio
600 g cukinii
1/2 l rosolu
1/2 l bialego polslodkiego wina (ja uzylam polslodkiego tokaja)
150 g masla
1/2 duzej cebuli
60 g tartego parmezanu
100 ml smietanki
sol i pieprz

wykonanie:
cebule i cukinie (nie obierac!) kroimy w drobna kostke i nastepnie podsmazamy na masle, do momentu w ktorym cukinia zachowuje nadal jedrnosc, w miedzyczasie w rondlu lub garnku rogrzewamy troche masla i prazymy przez jakies 2 minuty na nim ryz, w miedzy czasie mieszamy wino z rosolem i nastepnie zaczynamy proces podlewania ryzu uzyskana mixtura (czyli lejemy np. dwie wazowe lyzki mixtury na patelnie i czekamy z kolenym podlaniem az ryz „wypije” zapodana mu dawke plynu), gdy ryz juz bedzie miekki dodajemy do niego cukinie, parmezan, smietane i reszte masla, mieszamy, doprawiamy dosmaku, przez moment podgrzewamy a nastepnie sie objadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze