środa, 20 lutego 2019

losos pieczony w sosie smietanowo-jogurtowo-serowym

gleboka potrzeba gotowania spelnila sie w przygotowaniu dla mnie i wspollokatorki rybki, do wykonania potrzebujemy:

dwa dzwonka lososia norweskiego;
pol opakowania smietanki;
pol opakowania jogurtu naturalnego;
garsc startego zoltego sera;
czosnek, sol, pieprz bialy, kilka kropli cytrynki;
naczynie zaroodporne i troche oliwy;

wykonanie:
lososia myjemy opruszamy sola i pieprzem oraz skrapiamy cytrynka a nastepnie ladujemy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwka, przykrywamy pokrywka lub folia aluminiowa a nastepnie wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na okolo 20 minut (az rybka bedzie biala), w miedzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy smietane, jogurt, ser zolty oraz czosnek, gdy ryba sie upiecze polewamy ja sosem i zostawiamy w piekarniku na kolejne 15-20 minut

rybka jest mega pyszna, a dzis sprawdze czy odgrzewana rownie dobra :) smacznego zycze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze