środa, 20 lutego 2019

cukinia a la provencale

Składniki:

2 cebule
2 cukinie
6-8 pomidorow
3-4 kromek bialego chleba
pol peczka posiekanej pietruszki
1 lyzki oleju lub oliwy
2-3 zabkow czosnku drobno pokrojonego
pieprz, sol ev bazylia
30 dag startego, zoltego sera

Przepis:

Posiekac cebule bardzo drobno. Pokroic cukinie i pomidory na plasterki. Wlozyc do zaroodpornego naczynia plasterki pomidorow, na to cebule, potem cukinie, mozna zrobic kilka warstw. Pomiedzy warstwami posolic, popieprzyc i posypac ewntualnie bazylia. Na koniec warstwa pokruszonego chleba z pietruszka, czosnkiem i olejem. Posolic i popieprzyc. Zapiec 20 minut w 225 stopni.
Zgasic ogien w piekarniku i zostawic zapiekanke zeby postala jeszcze 5 minut.

z wege ksiazki kucharskiej sciagnelam i dla Pani Bri i siebie na kolacyjke zakrapiana chillijskim cabernet sauvignon/merlot przygotowalam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze