Potrzebne są:
cielęcina (średniej grubości kotlety)
mąka
bułka tarta
tarty parmezan
mozzarella
dwie puszki pomidorów bez skórki
masło
oliwa z oliwek
czosnek, cebula
świerze zioła (bazylia, tymianek, oregano)
jajko
sól, pieprz
Najpier sos…. w garnku lekko podduszamy czosnek, dodajemy pomidory, posiekane świerze zioła i gotujemy na wolnym ogniu, aby wyszedł gęsty sos boloński (wersja dla nie mających czasu – kupic gotowy i doprawić).
Kotlety cielęce rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy z dwóch stron, obtaczamy najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Smarzymy po trzy minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle.
przekładamy do naczynia żaroodpornego na każdy kawałek mięsa kładziemy mozzarellę (dość gruby plaster) sos boloński i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 st C.
Podajemy z sałatą i grzankami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze