W zeszłym roku moja mamuśka raczyła nas nią co tydzień, no a Pestka uczestniczyła czynnie w pichceniu. Bardzo wiele zależy od smaku dżemu.
Składniki:
- 2,5 szklanki maki
- 1,5 kostki margaryny
- 2 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyzki kakao
- pół szklanki maku
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- dżem
- aromat waniliowy (może być inny)
Margarynę i cukier ucieramy, dodając powoli żółtka (najlepiej po jednym). Potem dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i to wszystko łączymy z pianą z białek. Całość dzielimy na 3 części. Dodatkiem do pierwszej będzie kakao, do drugiej – mak, a do trzeciej – 2 łyżki mąki. Na wysmarowaną blachę wylewamy ciasto makowe, układamy biszkopty i dajemy niezbyt grubą warstwę dżemu, a potem ciasto kakaowe. Następnie znowu biszkopty, dżem i białe ciasto.
Druga warstwa biszkoptów i dżemu jest niekonieczna.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Ciasto musi się zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze