środa, 20 lutego 2019

Chłodnik z awokado

Dziś wypróbowałam – pyyycha!! W Szczecinie 30 stopni, gorąco, słońce praży, więc nie ma nic lepszego niz obiad „na zimno”. Przepsi jest bardzo prosty.

Bierzemy litr jogurtu naturalnego, 2 dojrzałe owoce awokado, 2-3 dojrzałe pomidory, 2 owoce kiwi, ogórek, 3-4 łodygi selera naciowego (może być mniej, ja daję 1), małą cebulę, pęczek natki pietruszki, łyżkę maggi w płynie(jak któs lubi), biały pieprz, sól

Awokado należy obrać, przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do schłodzonego jogurtu. Dodać pomidory, obrane ze skóry (zalej wrzątkiem, poczekaj chwile i nakłuj – skórka sama odejdzie) i pokrojone na ósemki, oraz maggi, wszystko zmiksować. Obrane kiwi i ogórek trzeba pokroić w ćwierć plasterki, cebulę – w drobną kosteczkę. Z selera ściągnąć włókna, łodygi drobno pokroić, a natkę posiekać. Rozdrobnione produkty wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Się zajadać. Ja, ponieważ nieznoszę ogórków, zrobiłam bez – wysmienite! a jedna porcja to jeno 74 kcal.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze