środa, 20 lutego 2019

ZUPA DYNIOWA

Jedziemy.
4 sporawe marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawalek pora
3 srednie cebule
3 zabki czosnku
1,5 kg dyni
4 ziemniaki
przyprawy
Cebule z czosnkiem podsmazamy w garnku na oliwie. W tzw. miedzyczasie kroimy warzywa w kostke, plastry jak kto lubi.
Dodajemy do cebuli i zalewamy woda tak zeby wszystko przykryla.
Dodajemy sol, pieprz, 2 szczypty IMBIRU, 2 ziarnka KARDAMONU, troszke curry, 2 lyzki cukru, szczypte galki muszkatolowej. mozna tez dodac 1 kostke rosolowa jak ktos lubi.
Gotujemy 20 minut. Miksujemy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze