środa, 20 lutego 2019

burrito

...okazuje sie wcale proste do zrobienia. podaje wersje wege, do wersji miesnej dodac trzeba mieso :)
sklad:
- placki burrito (np. delecta robi niezle),
- miks przypraw Burrito seasoning mix,
- puszka kukurydzy,
- puszka fasoli (np. Heinza w sosie pomidorowym albo Bonduelle w sosie Cayenne) ,
- cebula,
- papryka normalna i mozna tez dodac ostrej,
- smietana 12%,
- tarty ser zolty,
- sol pieprz,
- maslo.

kroisz cebule na srednie kawalki i podsmazasz na masle. otwierasz fasole w puszce i wrzucasz do garnka, za nia kukurydze. (jesli fasola nie byla w sosie pomidorowym to mozesz dodac jakies pomidory z kartonika.) do tego pokrojona papryke, jak lubisz ostro to tez te ostra pyszna meksykanska papryczke po ktorej bedziesz plakac jak bobr. :) niech sie kisza. kiedy cebulka jest zeszklona i mietka - dodajesz ja do fasoli i kukurydzy. niech sie to troche podusi. teraz mozesz zetrzec ser. jak nadzienie zaczyna pachniec i wygladac dodajesz sol i pieprz i przyprawe burrito seasoning mix. kiedy nadzienie jest gotowe - wrzucasz placek na sucha rozgrzana patelnie, dajesz mu z 15 sekund z jednej strony i z 15 z drugiej - zeby sie dobrze nagrzal. zdejmujesz go z patelni na talerz, nakladasz nadzienie, posypujesz je tartym serem i zawijasz jak na obrazku na opakowaniu plackow. jeszcze pac! smietany obok na talerzu i juz. smacznego.
jesli masz mikrofale to mozna placki tez w niej podgrzewac albo w piecu, ale imho na patelni najlatwiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze