środa, 20 lutego 2019

bardzo wykwintny deser tiramisu do robienia wrazenia

Potrzeba
- 0,25 kg serka mascarpone,
- 2 jaja,
- 3 lyzki cukru pudru (jak ktos lubi slodkie ulepy to 4-5),
- paczka podluznych biszkoptow,
- kawa najlepiej z ekspresu jesli jest mozliwosc. a jak nie to taka z fusami tylko odcedzic fusy!,
- kakao,
- gadzety: sitko i brytfanka albo inne plaskie naczynie ze scianka, zeby nam sie nie rozjechalo.

na poczatku mozesz zrobic kawe z ekspresu albo zalewajke, zeby wystygla do czasu az bedzie potrzebna. 1 kubek to az nadto.
oddzielasz zoltka od bialek, i ucierasz zoltka z dwoma lyzkami cukru pudru. jak juz masz gladka mase, to powoli dodajesz mascarpone, po jednej lyzce, miksujac na gladka mase z tymi zoltkami. myjesz mikser, wycierasz i ubijasz piane z bialek i 1 lyzki cukru (pamietaj, ze bialka nie lubia wody i musza miec czyste i suche naczynie jak mnie instruowal pan szef kuchni na kukingu, conie). potem delikatnie mieszasz mase zoltkowo serkowa z bialkami - zeby wyszedl jednolity krem.
odcedzasz kawe, najlepiej przelej ja do jakiejs miski dla wygody. bierzesz naczynie (ja uzywam kamionkowej brytfanki), zanurzasz kazdemu biszkoptowi gore w kawie i ukladasz biszkopty obok siebie w tym naczyniu - pierwsza warstwe biszkoptow nasaczonych kawa. nie przesadzaj z kawa, zeby sie z nich papa nie zrobila (no chyba ze lubisz pape). na to lyzka nakladasz polowe tego pysznego kremu, ktory wczesniej zrobilas. sypiesz do sitka kakao i posypujesz troche dekoracyjnie ruchem drgajacym. na to nastepna warstwe: biszkopty nasaczone kawa, potem reszta kremu, i posypac troche kakao. wkladasz do lodowki na pare godzin, a najlepiej na cala noc. w zwiazku z tym najlepiej robic wieczorem.

UWAGI:
1. poprzednia moja wersja byla bez piany z bialek - jesli ktos jest przeczulony na piane tak ze wszedzie wyczuje, to mozna bez piany. ale piana nadaje kremowi letkosc - imho z piana lepsze.
2. niektorzy dodaja do kawy amaretto albo baileysa. ja nie. ale informuje dla porzadku.
3. zrobienie tego zajmuje z pol godziny, jest jak widac proste, tylko ten serek troche drogi. no i jest zabojczo kaloryczne.
ale wszyscy robia wielkie oczy i wogle super wrazenie robi domowe tiramisu :) nie musze dodawac, ze jest zna-ko-mi-te.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze