Budyń przygotowywałam z myślą o babeczkach, o których wkrótce również napiszę. Ale czemu by nie spróbować i zjeść go tak po prostu – przecież ja budyń uwielbiam. Zjadłam i do babeczek musiałam robić drugą serię. A co tam, raz się żyje. Polecam pyszny budyń – nie jest bardzo słodki, lekko pachnie wanilią, można dodać oczywiście kilka ziarenek wanilii i będzie jeszcze lepszy, ja w tej wersji zajadam go albo z dżemem albo robię jako masę do ciasteczek. Zapraszam :-)
Składniki:
500ml mleka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100ml mleka miksujemy z mąką i żółtkami.
400ml mleka gotujemy z masłem i cukrem. Dodajemy wymiksowane mleko z mąką i mieszamy dość intensywnie do zagęszczenia i zagotowania budyniu. Podajemy na ciepło lub po ochłodzeniu, najlepiej z dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze