wtorek, 19 lutego 2019

Mizeria na zimę, czyli przedłuzenie lata

W ciągu sezonu ogórkowego nie ma problemu by zrobić pyszną mizerię z ogórków gruntowych. W zimie można wprawdzie zjeść mizerię na ogórkach szklarniowych, ale my wolimy wersję przedłużającą lato, trochę słodszą, ale za to jak odmienną, a niby taką samą. Zapraszam do degustacji :-)

Składniki:

8,5kg ogórków
5 litrów wody
1 i ½ szklanki octu
3 łyżki soli
1 i 1/2 szklanka cukru + 2 łyżki
Ziele angielskie, liść laurowy
Ogórki obieramy, kroimy w plastry. Do słoików wkładamy ogórki, na to po kilka ziarenek ziela i liściu laurowym.

Zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Zalewamy gorącą zalewą słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10min.

Smacznego :-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze