potrzebujemy boczniaki 20 dag,
pol szklanki smietany (gdy wiecej grzybow dajemy to wiecej smietany);
2 lyzki masla;
lyzke maki;
pol peczka pietruszki zielonej;
cebule;
sol i duuuuuzo pieprzu
wykonujemy ta potrawe nastepujaco:
boczniaki myjemy i kroimy w paski, cebulke drobno siekamy i szklimy na rogrzanym maselku, nastepnie wrzucamy grzybki i okolo 15 miunt smazymy, w miedzyczasie tzw. siekamy pietruszke a smietane mieszmay z maka, zalewamy grzyby smietana i gotujemy jakis czas, solimy i pieprzymy (dobrym pomyslem byloby nawet posolenie grzybow na samym poczatku obrobki termicznej), z przewaga pieprzenia a na ostatnie 2 minutki duszenia grzybow ze smietana dodajemy natke pietruszki, podajemy z chlebem, niezbednym do wycierania talerze o ile ktos wstydzi sie wylizywania ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze