Pyszne, kruche ciasteczka z masą budyniową i owocami. Znikają ze stołu w ekspresowym tempie, dość lekkie i bardzo smakowite. Polecam z gorącego serca, moim gościom smakowało i przepis zaocznie dostali :-)
Składniki
200g mąki krupczatki
100g mąki tortowej
2 żółtka
100g masła
90g cukru
1/2 łyżeczki cukru z cynamonem
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżki śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
masa budyniowa
owoce: borówka, brzoskwinia, mandarynka
Zarabiamy ciasto kruche, odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Rozwałkowujemy, wykrawamy koła, wylepiamy nimi foremki do babeczek wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st na 12-15 min – do zarumienienia.
Schłodzoną masę budyniową umieszczamy w wystudzonych babeczkach, dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego :-)!
ps polecam zjeść w ten sam dzień, bo na drugi za bardzo miękną od masy i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze