środa, 20 lutego 2019

Zupa kurkowa

Software czyli składniki:
- kurki (30 dkg)
- boczek (10 dkg)
- cebula (2 średnie szt.)
- masło (2 łyżki)
- mąka (1 łyżka)
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- śmietana (10 dkg czyli pół małego opakowania)
- tymianek suszony (2 łyżeczki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

I hardware czyli utensylia:
Garnek, rondel, blender

I do roboty:
Rosołki rozpuszczamy w 1 l wrzątku. Po ostudzeniu dorzucamy smietanę i jeszcze raz gotujemy na małym ogniu.
Siekamy cebule, solimy i szklimy na łyżce masła, dodając połowę kurek. Oraz 1 łyżeczkę tymianku. Jak będzie miękkie, siup do gara z rosołem. Wszystko miksujemy. I jeszcze dodajemy mąkę z odrobiną wody.
W rondlu znowu rozpuszczamy masło i wrzucamy boczek, a następnie kurki. Ma być na chrupko.
Na koniec łączymy zawartość rondla i garnka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką i czym nam się jeszcze zamarzy.
Wysmienite z grzankami.
W ogóle wyśmienite.
MLASK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze