Dania oparte na mięsie mielonym to chyba jedne z szybszych dań, poza kurczakiem, jakie można przygotować w swojej kuchni. Odmianą od tradycyjnych sznycli są zrazy. Każdy ma pewnie swój wypróbowany sposób na ich przyrządzenia, a ja chcę się podzielić swoim. Oto i on:
Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
Jajko
1 duża cebula
1 bułka bądź kawałek weki
Sól, pieprz
Mąka
Smalec
Woda
Mąka z wodą i papryką do podpicia
Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Mielimy cebulę i bułkę, łączymy z mięsem i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy owalne kulki, obtaczamy w mące. Podsmażamy na patelni z obu stron.
W rondelku rozpuszczamy trochę smalcu, wkładamy podsmażone zrazy, zalewamy wodą, możemy dodatkowo dać łyżkę Vegety. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min.
W małym rondelku potrzepujemy 1 łyżkę mąki z 1 płaską łyżką papryki (zależy jak lubimy ostre), i wodą. Zalewamy zrazy, gotujemy do zagęszczenia ok. 2 min. Gotowe.
Smacznego :-) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze