środa, 20 lutego 2019

Tarta z cukinią

Przepis dostałam od cashew, trochę go urozmaiciłam, a ponieważ ciągle mnie ktoś o niego prosi, niech już tu będzie.

Potrzeba:
Cukinie 2-4
Jajka 4-5
Śmietany 200 ml
Sera żółtego startego 150-200 g
Ciasto na spód
Opcjonalnie: pieczarki, boczek, szynkę, cebulę itd…

Ciasto na spód kupić gotowe np. mrożone francuskie albo zrobić samemu kruche (albo i francuskie, jak ktoś umie). Ja kupuję. Tortownicę nim wyłożyć i ponakłuwać widelcem. Cukinie obrać (jak młode, to nie trzeba obierać, tylko porządnie umyć), ewentualnie wyjąć pestki (jak młode nie trzeba) i zetrzeć na dość drobnej tarce. Odsączyć. Jajka ubić ze śmietaną (dziś dałam pół na pół śmietany i mascarpone, naprawdę dobry pomysł). Wymieszać z tym startą cukinię i ser żółty. Doprawić solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową! Pieczarki/cebulę/boczek/co tam podsmażone uprzednio wyłożyć na ciasto (albo nie, jeśli nie życzymy sobie takiego urozmaicenia), na to wlać masę jajeczno-cukiniową. Można ozdobić plastrami pomidora na wierzchu. Do pieca na jakieś 200 stopni na 40 minut – godzinę. Jak się zarumieni z wierzchu, przykryć folią aluminiową i potrzymać jeszcze z 10 minut w piecu. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze