Składniki:
- 1 kg jabłek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka kaszy manny
- szklanka cukru
- 150 g masła
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu
Kaszę, mąkę, cukier i proszek dokłanie wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć i wymieszać z cynamonem. Małą (naprawdę małą, bo warstwy nie mogą być zbyt cieniutkie) tortownicę wysmarować porządnie masłem. Wsypać jedną trzecią mieszanki i przykryć warstwą startych jabłek. Na to znowu wysypać suchą warstwę, a potem jabłka i znowu suchą. Na wierzchu położyć wiórki masła (nie żałować!). Piec 70 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze