Porcja na cztery osoby:
4 filety śledziowe, 100 g gorzkiej czekolady, sok z jednej cytryny, jedno duże jabłko, suszone owoce, np. śliwki, morele itd.
Filety śledziowe należy dobrze oczyścić, dobrze wymyć i namoczyć w wodzie przed podaniem. Następnie wyjąć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, pozostawiając na blisko dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej starte jabłko.
Filety układamy dekoracyjnie na półmisku, oblewamy sosem czekoladowym i posypujemy suszonymi owocami. Danie dekorujemy kilkoma listkami świeżej mięty.
(Przepis przygotował p. Kazimierz Malec, szef kuchni Pałacu w Korbielowicach pod Wrocławiem).
Jeśli ktoś wypróbuje proszę o komentarz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze