środa, 20 lutego 2019

Skubaniec

Składniki na część pierwszą:
250g margaryny lub masła
500g mąki
5 żółtek
2 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na część drugą:

5 białek
1,5 szklanki cukru kryształ
Dodatkowo:
3 łyżeczki kakao
400ml powideł (najlepiej śliwkowych)

Wyrobić ciasto ze składników części pierwszej i podzielić na dwie części.
Jedną połówkę ciasta wyłożyć na blachę i posmarować je powidłami.
Drugą połowę ciasta znowu podzielić na pół. Pierwszą połówkę pokruszyć na wyłożone powidła.Teraz wylać na wierzch ubitą pianę (składniki część druga).
Resztę ciasta wymieszać z kakao i pokruszyć na wierzch ciasta.
Piec około 40 minut

Moja koleżanka ma ten przepis, ale pod nazwą „egipski pleśniak”. Nie brzmi to jednak bardzo zachęcająco, więc pozostańmy przy skubańcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze