Niestety, tylko z kalendarza, może kiedyś się odważę upiec, ale póki co niech choć ślinianki popracują :)
Ciasto: 25 dag mąki, 6 dag masła, 6 dag cukru, 4 żółtka, ćwierć szklanki mleka, 3 dag drożdży, skórka cytrynowa, 2 łyżki roztopionego masła.
Nadzienie: 6 dag masła, 3 dag migdałów, 6 dag drobnych rodzynków, łyżeczka cynamonu.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe, sporządzone z podanych składników wałkować cienko na stolnicy. Posmarować pędzelkiem umoczonym w topionym maśle, posypać rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz migdałami obranymi ze skórki i posiekanymi na pasemka. Zawinąć ciasto w rogal i ułożyć na posmarowanej blasze. Gdy ciasto podrośnie, znów posmarować masłem, posypać gruboziarnistym cukrem, piec 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze