środa, 20 lutego 2019

Placuszki cukiniowo-szpinakowe

Na porcję dla trzech osób (tudzież bardzo głodnych dwóch lub zupełnie wygłodniałej jednej…) potrzeba:

- 2 średnie (w stronę dużych) cukinie
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- dwie cebule
- świeżą bazylię
- ząbek czosnku
- kostkę bulionu
- jajko
- bułkę tartą
- sól, pieprz, olej

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podgotować w bulionie. Porządnie odcedzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na oleju; do podsmażonej dodać szpinak, sól i drobno posiekany, roztarty z solą czosnek i podsmażać do odparowania wody. Dodać do cukini, trochę wystudzić. Następnie dorzucić posiekaną bazylię, jajko, bułkę tartą (tyle, by dało się formować dość cienkie, małe placuszki). Doprawić do smaku.
Smażyć w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju i osuszać papierowym ręcznikiem.
I voila! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze