wtorek, 19 lutego 2019

Pierogi włoskie

Co roku w okresie wakacji na krakowskim rynku odbywa się festiwal pierogów, można pode gustować, posmakować, odnaleźć nowe smaki i połączenia. Takim odkryciem dla Nas w zeszłym roku były pierogi włoskie, prezentowane przez jedną z restauracji. Bardzo Nam zasmakowały, aż zachciało Nam się ich spróbować w domu. Ale powstało pytanie, jak je zrobić? Zaczęłam szukać po Internecie, ale zawsze nie było to to, co na degustacji. W końcu wpadłam na pomysł połączenia serów włoskich razem, przyprawienia ich przyprawą z suszonych pomidorów i wyszły prawie tak samo dobre jak tamte. Jedno jest pewne, będą jeszcze u Nas na stole, bo cała seria 66 sztuk zniknęła szybko (a jadły tylko 4 osoby, i miały być na 2 dni…). Zapraszam :-)

Składniki:

ciasto pierogowe
375g mozarella (kulka)
190g mascarpone
250g ricotta
150g mozarella żółta starta
4 łyżki przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem – Kamis
1 łyżeczka bazyli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
Przygotowujemy ciasto pierogowe.

Farsz: sery ścieramy na tarce o grubych oczkach lub przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku przyprawami. Nakładamy farsz na wydrążone kółka ciasta, zlepiamy. Gotujemy wodę osoloną 1 łyżką soli, gotujemy przez 3-4 minuty, następnie wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy z obu stron. Pierogi możemy polać pysznym sosem pomidorowym.

Gdzieś, kiedyś znalazłam na Internecie taki oto przepis na sos, które idealnie smakuje i idealnie się komponuje z pierogami:

Składniki:

puszka pomidorów
4 łyżki bazylii
olej bądź oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 dużą cebula
1 płaska łyżka cukru
sól, pieprz
Pomidory z puszki wyjmujemy do miseczki, rozdrabniamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę (można użyć czosnku w kostkach). Następnie wrzucamy pomidory i czekamy na odparowanie wody. Przyprawiamy do smaku cukrem, bazylią, solą i pieprzem.

Smacznego:-) !

PS zgłaszam do akcji Włoskie smaki, nie wiem czy jest to typowe danie włoskie, ale na pewno Włochami pachnie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze