wtorek, 19 lutego 2019

Filet z indyka z warzywami i ryżem/makaronem

Ostatnio na zakupach do wybory w mięsnym sklepie był tylko indyk, a że mam już dość wersji indyka a la kotlet, to postanowiłam go podać z makaronem i warzywami. Wyszedł pyszny i pewnie nie jeden raz jeszcze go zrobię (oczywiście jak będę mieć pomoc przy tych wszystkich obierkach i krojeniach, oraz nie będzie to 22 jak w tym wypadku, ale czego się nie robi by mieć co jeść w pracy). Zapraszam do eksperymentowania :-) Wersja ta powstała jako rozwinięcie przepisu na indyk z ryżem i warzywami.

Składniki na 3 osoby:

400 g-500g fileta z indyka
3 papryczki różnokolorowe (u mnie czerwona i zielona)
4 pomidory
400ml bulionu
1 duża cukinia
2 cebule
1 puszka kukurydzy konserwowej
Sól, pieprz, zioła ( u mnie oregano, tymianek, bazylia), maggi, curry
Olej
300 g makaronu ugotowanego al dente
2 łyżki mąki z zimną wodą do zagęszczenia sosu


Filet z indyka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w paseczki. Pomidory płuczemy, kroimy w kostkę. Cukinie i cebule obieramy, kroimy w kostkę.

indyk z makaronem i warzywami - wersja poprawna

Na rozgrzany olej wrzucamy cebule, chwilę szklimy, wrzucamy mięso i cukinię. Przyprawiamy do smaku. Po ok. 5 minutach wrzucamy paprykę, pomidory i podlewamy rosołkiem, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy za mało płynu, podlewamy wodą, bądź rosołkiem. Pod sam koniec (po ok. 20 min gdy nam wszystkie soki popuszczają), wrzucamy odcedzoną kukurydzę. Gdy zacznie gotować, podlewamy roztrzepaną mąką z wodą, by zagęścić sos i gotowe.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego :-) !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze