środa, 20 lutego 2019

Mufinki na słono i na słodko

Należy posiadać formę do mufinek, z okrągłymi wgłębieniami, ewentualnie foremki papierowe. Przepisy są na 12 średnich mufinek.

Mufinki z ziarnem i serem

50 g pestek z dyni
50 g ziarna słonecznika
50 g ziarna sezamowego
375 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g startego cheddara
50 g startego parmezanu
2 jajka
250 ml mleka
125 g stopionego masła
Wszystkie ziarna podprażyć na patelni, mniej lub bardziej, w zależności od upodobań. Jak ostygną, dosypać do nich wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, sery. Wszystko wymieszać. Rozbić jajka z mlekiem, roztopić masło, wlać jajka z mlekiem i masło do suchych składników i szybko wymieszać. Trzeba mieszać tylko odrobinę, tak żeby ciasto było grudkowate – to ważne, bo inaczej mufinki wyjdą zbite! Wsadzić do formy, do piekarnika, piec w 210° ok. 20 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy suche).

Mufinki czekoladowe

150 g gorzkiej czekolady
75 g masła
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
250 ml mleka
1 łyżka skórki pomarańczowej
Czekoladę i masło posiekać i rozpuścić. W misce wymieszać wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier. Jajka z mlekiem zmieszać oddzielnie, dodać skórkę pomarańczową. Do suchych składników wlać stopioną czekoladę i jajka z mlekiem, szybko i niedokładnie wymieszać. Do formy, do piekarnika, piec w 210° 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze