środa, 20 lutego 2019

Buraczki a la Kuroń

znaczy, ja się nie upieram, że to Kuroń zapodał, ale pod taką nazwą mi to sprzedano.

składniki:
1/2 kg buraków
2-3 ząbki czosnku
małe opakowanie jogurtu naturalnego {150 g.)
sól, vegeta, pieprz, papryka do smaku.

buraki gotujemy do stanu pozwalającego na swobodne wniknięcie widelca w ich jestestwo. obieramy, kroimy w kostkę, raczej drobną. czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę, dodajemy do buraków. całość solimy, pieprzymy, papryczymy do smaku. zalewamy jogurtem. mieszamy energicznie.
właśnie zrobiłam, właśnie jem.
to jest pyszne!

jedząc przemyśliwam nad kombinacja ze śledziami. jakby tak ciut ziemniaków, cebuli i ogórka kiszonego…i łyżkę majonezu…albo tylko śledzi dowalić…?:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze