środa, 20 lutego 2019

Młoda kapusta

Z cyklu wiosennych inspiracji wczoraj na kolację wykonałam młodą kapustę – no po prostu palce lizać :-)

1 główka młodej kapusty
1 pęczek koperku
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
sok z ćwiartki cytryny
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
garść majeranku
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Kapustę cienko poszatkować. W dużym garnku rozgrzać masło i wrzucić kapustę oraz dolać trochę wody. Dodać majeranek i dusić pod przykryciem przez około 45 minut, często mieszając. Pod koniec duszenia dodać posiekany koperek i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i wlać do kapusty, a następnie zagotować. Ponownie zdjąć z ognia i dodać posoloną wcześniej lekko śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze