środa, 20 lutego 2019

Mielone

1kg mieszanego miesa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 duża cebula, 2 jajka, bułka tarta, smalec, majeranek, sól, pieprz.

Mięso mielone miszamy z jajkami, drobno skrojoną cebulą, bułką tartą (bułkę sypię na oko, tak, żeby całość dobrze się kleiła i żeby można było ulepić kulki mięsne). Dodaję łyżeczkę soli, około płaską łyżeczkę suszonego majeranku, trochę pieprzu. Z tej ilości formuję 12 dużych kulek mięsnych, które obtaczam w tartej bułce i smażę na bardzo gorącym smalcu z obu stron – z każdej strony ok. 5 minut – nie można za długo smazyć, bo będą za suche!

Jeśli ktoś woli usmażyć mniej kotletów, po prostu niech weźmie dwa razy mniej składników.

Kotlety smakują najlepiej, jak są gorące, bo są bardzo soczyste, ale na zimno też nieźle wchodzą np. kroję je na plasterki i serwuję na chlebku z masłem :-)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze