środa, 20 lutego 2019

makaron aglio e oliva (czyli z czochem i oliwa)

- makaron spaghetti albo wstazki,
- kilka zabkow czosnku (moze byc taki w czerwonej zalewie co sie kupuje w takich malych sloiczkach i jest pieronsko ostre, ale moze byc tez normalny),
- kilka oliwek zielonych,
- parmezan,
- pieprz,
- oliwa.

gotujesz makaron. w czasie jak sie makaron gotuje, kroisz czosnek na bardzo cieniutkie plasterki (prawie przezroczyste) i wrzucasz na patelnie z bardzo mala iloscia oliwy. kroisz oliwki tez w plasterki i wrzucasz na patelnie. podsmazasz je chwile na niewielkim ogniu dodajac pieprzu. jak sie czosnek zazloci a oliwka zmieknie troche, makaron powinien byc juz ugotowany i odsaczony. wrzucasz ten odsaczony makaron na patelnie gdzie masz podsmazone gadzety, mieszasz wszystko. na patelanie mozna sobie jeszcze posypac parmezanu, bo dobrze tu robi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze