Składniki:
- piersi kurczaka
- ananas z puszki
- papryka czerwona
- bulion z kostki
- sok ananasowy
- sok z połowy cytryny
- dwa-trzy ząbki czosnku
- imbir
- sól
Wykonanie:
Kuraka natrzeć solą i imbirem, obsmażyć tak, żeby się zrumienił, po czym zalać 3/4 szklanki soku ananasowego, sokiem z połowy cytryny i 1/2 szklanki bulionu drobiowego.
Dusić pod przykryciem przez jakieś 15 minut.
Po tym czasie dorzucić skrojoną na paseczki paprykę i zmiażdżony czosnek. Dolać jeszcze trochę soku i bulionu (do smaku).
Dusić kolejne 15 minut – 5 minut przed końcem duszenia dodać pokrojonego w cząstki ananasa.
Z ananasem radzę ile kto lubi, ja dałam dużo, tak, żeby wyraźnie czuć smak – jakies 5 plastrów na dwie podwójne piersi kurczaka:)
Podawaź z ryżem (najlepiem dzikim).
Smacznego życzę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze