składniki:
1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
2-3 ogórki kiszone
1 duża cebula
1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
mąka
Wykonanie:
ogórki i cebulkę kroimy w drobna kosteczke, dodajemy przyprawy i mieszamy z mięskiem, a następnie dodajemy żółtko i 1/2 białka. Masę wyrabnaimy- jak będzie za rzadka to można wsypać 1-2 łyżeczki od herbaty bułki tartej, generalnie mięso ma być nieco gęsszej konsystencji niż na tatar.
Z masy formujemy małe kulkowate kolteciki, obtaczamy w mące. Na patelnie wlewamy olej- tak by sięgał do jej połowy i mocno rozgrzewamy, gdy juz będzie gorący wrucamy nań kotleciki i smarzymy z obu stron na złoto- to jest jakieś 10 minut max.
Kotleciki są zajebiste, bo są małe, nie są twrde ani bulaste i mają super ogórka w środku :)
Z takiej ilości miesa wychodzi 1 duuuża patelnia pełna mieska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze