Co by tu zrobić na obiad? Na pewno mięsko jak to powiada mój kochany Mąż. A że dawno karkówka u Nas w domu nie gościła, to postanowiliśmy zrobić coś na jej bazie. A jak zauważyliśmy u Nas klasycznego obiadu prawie nie ma, więc i karkówka nie mogła być w sposób tradycyjny. Tak oto powstała karkówka z przyprawą do gyrosa, sałatką pekińską i pikantnym sosem czosnkowym. Pychota
Składniki:
600 g karkówki pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki przyprawy do gyros/kebab PRYMAT
Sól do smaku
Pokrojoną karkówkę nakrapiamy oliwą z oliwek, wsypujemy przyprawy i odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki.
Sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
2 łyżki majonezu (kielecki)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Koperek suszony
Z podanych składników robimy sos.
Sałatka:
4 listki kapusty pekińskiej
2 ogórki konserwowe
1/3 małej puszki kukurydzy
1 mała papryka czerwona
Pół cebuli czerwonej
Oliwa z oliwek
Suszony koperek
Kapustę pekińskiej kroimy w paseczki, ogórki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odcedzamy i dosypujemy do reszty składników. Mieszamy wszystko razem, skrapiamy delikatnie oliwą i dosypujemy suszony koperek.
Na masełku/oleju smażymy mięso. Możemy doprawić przyprawami według uznania. Podajemy na talerz, polewamy przygotowanym sosem, którym też możemy polać sałatkę.
U nas karkówkę jedliśmy z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze