środa, 20 lutego 2019

Kalafiorowe kotleciki

Na sam początek powiem: są boskie. A teraz przygotujcie:):
- kalafiora
- cztery spore ziemniaki
- jajko
- śmietanę
- bułkę tartą
- sól, pieprz, słodką paprykę, kminek, pieprz ziołowy

Kalafiora należy ugotować na półtwardo-półmiękko i zrobić z niego oraz ugotowanych ziemniaków puree. Do puree wbijamy jajko, mieszamy razem ze śmietaną i bułką tartą (tych dwóch składników nie potrafię podać ilości – w każdym razie konsystencja powinna być taka, by łatwo można było uformować kształt kotlecika). Doprawiamy do smaku podanymi przyprawami – lub oczywiście innymi, jak kto lubi, ale ja preferuję ten zestaw:).
Teraz trzeba to obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni. I zjadać – a jest co zjadać, bo porcja całkiem spora wyjdzie z tej ilości:)
Smacznego życzę ja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze