Haciapuri to gruziński placek ze słonym serem, diablo tuczący i diablo smaczny.
Potrzebne jest:
3,5 szkl. mąki
1,5 kostki masła
1/2l kefir
2 łyżki śmietany
2 jajka
proszek do pieczenia (wystarczy pół)
bryndza (ewentualnie w zastępstwie może być feta)
Wykonanie: Do mąki wkrajamy 3/4 kostki masła i mieszamy paluszkami do utarcia na proszek, dorzucamy do tego śmietanę, kefir i proszek do pieczenia, mieszamy i powstaje piękne ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, można dosypać trochę mąki.
Bryndzę kroimy na małe kawałeczki zalewamy wodą na 2h a potem odciskamy przez gazę. Jeśli mamy fetę, to od razu wrzucamy ją pokrojoną do miski, dorzucamy jajka i pół kostki masła i mieszamy. Z ciasta robimy okrągły placek grubości ok. 1cm, na wierzch nakładamy ser i zbieramy brzegi ciasta sklejamy na wierzchu. Smażymy na na suchej patelni i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze