wtorek, 19 lutego 2019

Dorsz gotowany na parze z ziołami

Ryba znów zagościła u mnie na stole, tym razem gotowana na parze w posypce ziołowej. Do sklepu dotarła świeża dostawa ryb, dodatkowo moja Mama miała smak na dobrą rybę, trafiło na polędwicę z dorsza – pyszna, delikatna, smaczna i bezoścista, w sam raz dla całej rodziny, dla tych małych i tych trochę większych też. Pyszne, zdrowe danie, szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco nie tylko w piątek :-)



Składniki:

polędwica z dorsza
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka natki pietruszki
1 łyżeczka koperku


Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem.

Przyprawy mieszamy razem, możemy je rozdrobnić w moździerzu. Posypujemy rybę w obydwu stron. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.



Gotujemy wodę w garnku, w sicie do gotowania na parze umieszczamy rybę, jak woda zacznie się gotować, umieszczamy sitko nad wodą , przykrywamy pokrywką i parujemy przez 20 min.



U Nas ryba podana z ryżem i warzywami z patelni – pycha :-)

Smacznego :-)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze