Zapiekane gruszki. Podaję porcje na 2 osoby, bo to deser na romantyczną kolację- ja go na takową podałam…
Składniki:
2 gruszki
100 ml śmietanki kremówki 33%
1 opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
5 dag cukru pudru
Syrop:
10 dag cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml wody
Przygotowanie:
Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Z cukru pudru, waniliowego i wody zagotować syrop i gotować w nim gruszki aż będą miękkie( od 5 do 20 minut). W trakcie jak gruszki się gotują ubijamy schłodzoną kremówkę z cukrem waniliowym, następnie żółtka z cukrem pudrem aż będą jasne i dodajemy śmietankę. Mieszamy. Ugotowane gruszki wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy przygotowaną masą. Wstawiamy do gorącego piecyka i pieczemy aż będą rumiane. Podajemy letnie. Do tego deseru polecam zdecydowanie twarde gruszki, ja używałam takich dużych z zieloną skórką, niestety nie wiem jaki to gatunek… Życzę smacznego-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze