środa, 20 lutego 2019

chińszczyzna I

składniki:
4 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy konserwowej
papryka
opakowanie mieszanki warzywnej
cebula
sos chiński i słodko-kwaśny ze słoiczka
przyprawy: curry, chili, 5 smaków, vegeta

porządane przybory:
wok
drewniana szpatułka

kurczaka kroimy w spore kawałki i wrzucamy do miski, posypujemy na oko przyprawami i zalewamy odrobiną oleju (uwaga nie solic). niech poczeka 15 minutek. w woku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy kurczaka. podsmażamy aż będzie miękki. następnie zdejmujemy go do jakiegoś naczynia. a na wok wlewamy ciutkę oleju i wrzucamy warzywa z mrożonki.. smazymy aż zmiękną i dodajemy wtedy pokrojoną paprykę i odcedzoną kukurydzę.. wszystko razwem smażymy.. na koniec dodajemy kurczaka i jeszcze chwilę przesmażamy.. i sosy.. podajemy z ryżem..czasami zachodzi potrzeba podlewania woda, więc sie nie krepujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze