Składniki:
2 łyżki oleju,
25 dag łopatki,
0,5 kg piersi z kurczaka ,
1 marchew;
3-4 pieczarki;
2 pomidory;
2 duże cebule,
2 papryki
5-6 ziemniaków,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki przyprawy do gulaszu,
1/2 łyżeczki kminku.
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę mięso podsmażyć. Posiekaną cebulę zrumienić. Oba składniki połączyć, dodać kminek, czosnek, pokrojone drobno pomidory bez skórki, pokrojone w paski papryki, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki skroić w kostke, dodać przyprawę do gulaszu. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić ok. półtorej godziny. W miarę potrzeby sos uzupełnić wodą. Gdy mięso jest miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i przecier oraz 1,5 szklanki wody.
Gotujemy ok. pół godziny na małym ogniu. Można wzbogacić zacierką, a na końcu posypać zieleniną. Podawać z chlebem.
Bogracz powinien być ostry i gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze