A to przepis na letni deser w wiosenne popołudnie. :)
Potrzebujemy biszkopta, kremu, dwóch galaretek i owoców.
Biszkopt:
6 jajek
10 dag cukru kryształu
10 dag cukru pudru
18 dag mąki
1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z kryształem, potem dodać cukier puder i nadal ucierać. Wymieszać (delikatnie, najlepiej łyżką) z ubitymi białkami i mąką z proszkiem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w tortownicy około 30 min.
Po wystygnięciu przekrajamy i przekładamy kremem (wierzch też smarujemy).
Krem:
1 żółtko
ilość zależy od gustu:
15 łyżek margaryny kanapkowej
cukier puder
cukier waniliowy
olejek wanilowy
Wszystko miksujemy i przekładamy ciasto.
Galaretki przygotowujemy według przepisu, ale używamy o połowę mniej wody!
Na posmarowanym biszkopcie układamy owoce (mogą być mrożone), zalewamy lekko stężałą galaretką, wstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wszystkie komentarze