środa, 20 lutego 2019

Biszkopt z truskawkami w galaretce

A to przepis na letni deser w wiosenne popołudnie. :)

Potrzebujemy biszkopta, kremu, dwóch galaretek i owoców.

Biszkopt:
6 jajek
10 dag cukru kryształu
10 dag cukru pudru
18 dag mąki
1,5-2 łyżeczek proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z kryształem, potem dodać cukier puder i nadal ucierać. Wymieszać (delikatnie, najlepiej łyżką) z ubitymi białkami i mąką z proszkiem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w tortownicy około 30 min.
Po wystygnięciu przekrajamy i przekładamy kremem (wierzch też smarujemy).

Krem:
1 żółtko
ilość zależy od gustu:
15 łyżek margaryny kanapkowej
cukier puder
cukier waniliowy
olejek wanilowy

Wszystko miksujemy i przekładamy ciasto.

Galaretki przygotowujemy według przepisu, ale używamy o połowę mniej wody!

Na posmarowanym biszkopcie układamy owoce (mogą być mrożone), zalewamy lekko stężałą galaretką, wstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe!
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wszystkie komentarze